Siirry suoraan sisältöön

Kuinka paljon arjessasi on etäpalveluita?

Monet tänä päivänä käyttämistämme teknisistä asioista eivät olisi olleet mahdollisia vielä 10 vuotta sitten, koska silloin pärjäsimme vielä hyvin 5 megan yhteydellä. Nyt älytelevisiomme ja etäpalveluidemme pyörittämiseen riittää 100-200 megan yhteys. Kehitys menee tällä hetkellä vauhdilla eteenpäin, koska Nielsen Groupin arvion mukaan tarvitsemme 1000 megaa niinkin pian kuin ensi vuonna 2023! Palveluiden ja kodin toimivuus on koetuksella, jos nettiyhteys on jotain muuta kuin toimintavarmaa valokuitua.


Poikkeusaika kasvatti räjähdysmäisen nopeasti erilaisten nettipohjaisten palveluiden lisääntymisen kuin myös erilaisten etätyöpaikkojen syntymisen. Älyteknologia on tuonut koteihimme äly-tv:n ohella teknologiaa muun muassa lämmityksen ja älykkään valaistuksen muodossa.


Poikkeusaika on koetellut pahasti yksin kivijalan varassa toimineita yrityksiä. Samalla sellaisten yritysten myynti on kaksinkertaistunut, jotka olivat aloittaneet verkkoliiketoiminnan kehittämisen ennen poikkeusaikaa. Osa niistä on kasvanut jopa satoja prosentteja ja ulkomaita myöten. Asiakkaina meidän oli pakko opetella käyttämään verkkokauppoja ja muuttaa ostotottumuksiamme. Tilaamaan ruokatarvikkeet ja pizzat netistä kaupassa asioinnin sijaan, ja joogaamaan kotona video-ohjauksen opastamana salissa liikkumisen sijaan.


Valokuitu tasa-arvoistaa kotien toimivuuden nyt ja tulevaisuudessa


Valokuitu tuo sukupolvet lähelle. Lastenlapset voivat olla pidempään isovanhempien luona, kun nopea ja tasalaatuinen valokuitu mahdollistaa opiskelun ja työnteon etänä. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman yksi tavoitteista on palvelujen yhdenvertainen saatavuus. Tämä on tärkeä asia alueilla, joissa etäisyydet palveluihin ovat pitkiä. Tästä syystä nykyään ilman hyvää nettiä olevan asunnon myynti on sama, kuin yrittäisi myydä kotiaan ilman sähköä ja juoksevaa vettä.

Millaisia nettipohjaisia palveluita käytämme tänä päivänä?
• Netflix, Viaplay, Disney+ ja Spotify ovat jo tuttuja monissa kodeissa.
• Lääkäripalveluiden ja kotisairaanhoidon etäpalvelut ovat yleistyneet.
• Lomamatkat niin kuin työmatkat tilataan netin kautta.
• E-urheiluun.

Miten heikko ja pätkivä nettiyhteys vaikeuttaa arkea?
• Videoneuvottelut voivat olla hankalia, jopa mahdottomia. Tämä karsii myös tärkeät etähoivapalvelut pois, joissa videoyhteys on kriittisen tärkeää. Pankkiasioiden hoitaminen voi olla hankalaa.
• Yrityksiin tai maatalouksiin tarvittavien ohjelmistojen lataaminen voi olla vaikeaa pätkivällä yhteydellä.
• Televisio-ohjelmat pätkivät kesken jännän paikan tai eivät näy ollenkaan. Tällöin uudesta televisiostakaan ei ole apua, koska uusien televisioiden tehokkuuden saa käyttöön vain nopealla ja tasalaatuisella nettiyhteydellä.
• Kampaaja-partureiden, hierojien, vaateliikkeiden ja muiden kivijalkayrittäjien toiminta on vaakalaudalla, jos maksupäätteen toimintavarmuus on heikon netin varassa.

”Etuovi -sivuston tekemän kyselyn mukaan jo 90 % suomalaisista asunnonostajista on kiinnostuneita kokeilemaan etäesittelyä.”

Valokuitu siis vähentää stressiä, koska perheen sisällä ei enää kuulu tyytymätöntä muminaa netin lagaamisesta, eikä yhteyden pätkimisestä kesken arkisten tärkeiden tehtävien ja viihdepalveluiden käytöstä aiheudu harmia. Koko perhe voi tehdä omia tärkeitä asioitaan ilman, että pitäisi odottaa omaa vuoroa.

Millaiset palvelut ovat rantautuneet hiljattain ja mitä on odotettavissa?
• Asunto- ja autoesittelyt. Voit tutustua kohteeseen etänä, mutta näyttö paikan päälle järjestetään tarvittaessa. Tämä helpottaa, jos on hankkimassa kiinteistöä pidemmän etäisyyden päästä. Kauppakirjat voidaan tehdä myös netissä. Autoesittelyssä voit esittelyn jälkeen varata koeajon.
• Etäliikunta ja -kuntoutus. Erityisesti pitkän etäisyyden päässä asuva arvostaa, jos ei tarvitse lähteä tunnin jumpan takia ajamaan edestakaisin, vaan voi valita joogata kotoa käsin joko ryhmäohjattuna tai yksityisopetuksessa.
• Paikkariippumattomuus on tuonut mukanaan myös etätyöhaastattelut ja etätyöpaikat, kuin myös maaseutu on lisännyt vetovoimaisuuttaan valokuidun ja rauhallisuuden vuoksi.
• Sanomalehtiä ajetaan kovasti digipuolelle. Kun perheissä jokaisella on omat päätelaitteensa, saa jokainen lukea lehden samaan aikaan!
• Urheilutapahtumien striimaukset. Tästä on iso ilo esimerkiksi isovanhemmille, jotka voivat seurata lapsenlapsen jalkapallokisaa netin kautta.
• Älykodit tuottavat energiaa, sekä ruokaa omaan käyttöön.

Lähteet:
https://soteuudistus.fi/-/perusterveydenhuoltoa-etana-ja-lahella-kainuussa
https://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2021/etatyo-yleistyi-eniten-aloilla-ja-alueilla-joilla-sita-ennen-tehtiin-vahiten/
https://www.nngroup.com/articles/law-of-bandwidth/
https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/blogs/2020/korona-kiihdyttaa-kaupan-murrosta
https://www.etuovi.com